Ierburi pentru față și corp. Rețete pentru menținerea frumuseții naturale și întinerire

O fată cu pielea feței tânără și sănătoasă după ce a folosit ierburi medicinale

Ierburile pentru îmbunătățirea stării pielii feței și corpului au o istorie bogată de utilizare în cosmetologie. Astăzi, ele sunt utilizate în mod activ atât în scopuri preventive, cât și terapeutice. Dacă alegeți remediul pe bază de plante potrivit pentru o anumită problemă și un anumit tip de piele, efectul poate depăși așteptările cele mai modeste. Vrei să arăți mai tânăr decât vârsta ta și să radiezi literalmente de sănătate? Atunci acest articol este pentru tine.

Principalele tipuri de piele facială

Va fi mult mai ușor să obții un efect de întinerire și vindecare cu ajutorul remediilor pe bază de plante dacă îți cunoști tipul de piele. Să facem un mic program educațional dermatologic.

  • Normalpielea nu necesită îngrijire serioasă dincolo de curățarea și hidratarea standard. Acest tip se caracterizează prin absența punctelor negre, strălucire uleioasă și o senzație de uscăciune și etanșeitate. Dar prevenirea nu este niciodată prea mult.
  • Uscatpielea este cea mai vulnerabilă și mai sensibilă la fluctuațiile de temperatură. Consecințele frigului iernii și căldurii verii se reflectă literalmente pe fața proprietarilor săi. Foarte des, prin ea apare clar o plasă capilară, provocând disconfort fiziologic și estetic.
  • Gras. Cu acest tip de piele în timpul iernii, nu trebuie să-ți înfășori fața cu o eșarfă. Cu toate acestea, toate imperfecțiunile sub formă de pori dilați și strălucire caracteristică sunt vizibile cu ochiul liber. În plus, este un adevărat magnet pentru tot felul de erupții cutanate și inflamații.
  • Combinatetipul este comun pentru majoritatea oamenilor. Caracteristica sa este pielea grasă din zona T (frunte, nas, bărbie) și pielea normală în alte zone.
  • Sensibilpielea, ca si pielea uscata, este intoleranta la capriciile vremii, se caracterizeaza printr-o iritabilitate crescuta si intoleranta la marea majoritate a produselor cosmetice. Mâncărime, peeling, senzație de strângere - asta este totul. Plantele medicinale care au efect de catifelare si calmare sunt remediul optim pentru eliminarea acestor probleme.
Înainte de a utiliza ierburi anti-îmbătrânire, trebuie să-ți cunoști tipul de piele facială.

Beneficiile plantelor medicinale pentru piele

Folosind plante medicinale în scopuri cosmetice, puteți conta pe următoarele rezultate:

  • Saturarea pielii cu toți nutrienții necesari.
  • Curățare profundă și strângerea porilor.
  • Normalizează funcționarea glandelor sebacee, ajutând la eliminarea strălucirii uleioase pentru o lungă perioadă de timp.
  • Eliminarea și prevenirea inflamației, dezinfecție.
  • Hidratare, netezire, albire a pielii.
  • Efect revigorant si tonifiant.

Ce afecțiuni dermatologice pot fi tratate cu plante medicinale?

Proprietățile de mai sus ale agenților fitoterapeutici ajută la combaterea următoarelor boli, leziuni și modificări ale pielii legate de vârstă:

  • acnee;
  • uscăciune, iritație, peeling;
  • strălucire grasă;
  • puncte negre, pori dilatați;
  • piele lăsată, riduri;
  • cearcane sub ochi;
  • pete de vârstă (inclusiv pistrui).
Cei cu pistrui vor beneficia de folosirea plantelor medicinale

O listă completă de ierburi pentru îngrijirea diferitelor tipuri de piele

Deoarece probabil că nu v-a fost dificil să vă determinați tipul de piele facială, vă sugerăm să vă familiarizați cu ierburile care sunt potrivite pentru acțiunea lor.

Tip de piele Ierburi potrivite
Normal frunze de urzică, frunze de mentă, șir de ierburi tripartite, flori de mușețel, floare de tei, frunze mari de pătlagină
Uscat frunze de urzică, fructe de hamei, iarbă de șoricel, flori de galbenele, frunze de salvie, flori de mușețel, plantă de oregano, plantă de cimbru târâtor
Gras iarbă de pelin, iarbă de cicoare, iarbă de șoricel, flori de galbenele, frunze de gălbenele, sunatoare, suc de frunze de aloe, frunze și muguri de mesteacăn argintiu, coajă de stejar comun, floare de tei, frunze mari de pătlagină, rădăcină mare de brusture, frunze de urzică. , rădăcină de unt, frunze de mentă
Combinate frunze de mentă, plantă de sunătoare, frunze de salvie, plantă de coada-calului
Sensibil flori de gălbenele, frunze de salvia officinalis, flori de mușețel, frunze de mentă, șirag de plantă tripartită, plantă de lavandă, semințe de in, plantă violetă tricoloră, frunze de urs

Cele mai benefice plante medicinale pentru piele

După cum puteți vedea, în tabelul de mai sus, unele plante medicinale sunt menționate de mai multe ori, ceea ce indică versatilitatea lor. Aceste plante ar trebui să fie discutate mai detaliat.

Urzica

Urzica va elimina acneea și va îmbunătăți elasticitatea pielii

Această plantă înțepătoare a fost folosită de mult timp în scopuri cosmetice pentru îngrijirea pielii și a părului. Își datorează proprietățile sale unice compoziției sale chimice bogate. Astfel, un „cocktail" înțepător de suc de urzică format din săruri de siliciu, histamina, colină (vitamina B4) și acidul formic, stimulează microcirculația sângelui, îmbunătățind nutriția pielii. Vitamina A are efect bactericid, ajutând la eliminarea rapidă a coșurilor, acneei și iritațiilor.

Vitamina C îmbunătățește elasticitatea pielii și mărește tonusul capilarelor care o hrănesc. Vitamina K are un efect antiseptic antiinflamator, iar în combinație cu un „înălbitor" natural ajută la eliminarea pistruilor și a altor pete de vârstă. Carotenul, in care aceasta planta este si ea bogata, confera pielii prospetime si o stralucire sanatoasa. Tandemul de flavonoide, taninuri și acizi organici ajută la netezirea ridurilor, oferind un efect vizibil de întinerire. Și, în sfârșit, potasiul biodisponibil conținut în urzică asigură hidratare naturală pielii.

musetel farmaceutic

Mușețelul stimulează circulația sângelui, ajutând la eliminarea ridurilor

Aceasta planta este remarcabila deoarece este potrivita pentru orice tip de piele, oferind un efect catifelant, antialergic, bactericid, antifungic, antiinflamator si regenerant. Substanțele bioactive de mușețel stimulează circulația sângelui și relaxează mușchii feței, contribuind astfel la reducerea ridurilor. Lotiunile facute din infuzia de flori ale acestei plante ajuta la arsurile solare, alergiile si acneea, elimina pungile si cercurile intunecate de sub ochi, accelereaza vindecarea ranilor si microfisurilor si formeaza o pelicula protectoare invizibila pe piele.

Această plantă este ideală și pentru curățarea pielii feței. Mai mult, atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. În a doua opțiune, promovează eliminarea din organism a substanțelor toxice și de balast care provoacă tulburări dermatologice.

Există, totuși, o nuanță importantă: nu orice mușețel este un medicament. Cel adevărat ar trebui să fie amar, ceea ce indică prezența în compoziția sa a unei componente valoroase de ulei esențial - chamazulene, care determină partea leului din proprietățile sale benefice. Ia-ti notite!

Calendula officinalis

Calendula officinalis este o plantă universală potrivită pentru orice tip de piele.

Vorbind despre ce ierburi sunt cele mai utile pentru îngrijirea feței, este imposibil să nu menționăm această plantă minunată, care este mai familiară pentru mulți ca gălbenelele. Datorită compoziției sale unice, este ideală pentru pielea grasă, uscată și sensibilă în același timp. Acidul oleanolic din compoziția florilor de galbenele îmbunătățește alimentarea cu sânge a celulelor și țesuturilor, glicozidele oferă proprietăți antiinflamatorii, iar complexul de flavonoizi oferă proprietăți antioxidante ale plantei. Ultimul grup de substanțe menționat, printre altele, favorizează acumularea de acid hialuronic în organism, care este cheia hidratării naturale a pielii. Carotenoidele, care conferă părții înflorite a gălbenelei o culoare portocalie bogată, sunt precursori ai vitaminei A, ale cărei proprietăți importante le-am discutat deja mai sus.

Combinația dintre acestea și o serie de alte substanțe bioactive hidratează, calmează, catifelează, curăță, protejează și tonifică pielea, îi reface structura la nivel celular, are efect de strălucire și anti-îmbătrânire, îmbunătățește tenul, oferindu-i o strălucire sănătoasă. .

Pentru a menține frumusețea naturală și elasticitatea pielii corpului, băile medicinale calde cu adaos de un decoct de flori de galbenele și sare de mare sunt perfecte. Iar tratamentele pe bază de plante cu apă caldă calmează mâncărimile pielii, au efect dezinfectant și de vindecare a rănilor, ajutând la orice afecțiuni dermatologice. Totodata, uleiurile esentiale eliberate in timpul baii au un efect benefic asupra intregului organism in ansamblu, stimuland sistemul imunitar si imbunatatind starea de spirit.

Căutați un produs de îngrijire a pielii cu adevărat sănătos și prietenos cu mediul? Atunci vă sfătuim să acordați atenție varietății de gălbenele Kalta, care este cultivată fără utilizarea de substanțe chimice, la mare distanță de orașele mari și întreprinderile industriale. Și, ceea ce este de asemenea important, în ceea ce privește conținutul de substanțe utile (în special, flavonoide și carotenoide), este semnificativ superior analogilor sălbatici sau cultivați.

Mentă

Menta are un efect de întinerire datorită argininei din compoziția sa

O altă plantă incredibil de benefică pentru orice tip de piele. Mai mult, oricine poate numi cu ușurință cel puțin una dintre proprietățile sale. Un complex de flavonoide, acid ascorbic și ulei esențial de mentă, bogat în mentol, are efect revigorant și tonic, eliminând umflarea și cearcănele de sub ochi. Ramnose stimulează producția de colagen, ajutând astfel la eliminarea ridurilor și la prevenirea apariției altora noi. Efectul de intinerire este sporit de aminoacidul arginina, prezent si in planta. Taninurile de mentă sunt, de asemenea, foarte utile în lupta împotriva modificărilor pielii legate de vârstă, în timp ce substanțele rășinoase accelerează vindecarea rănilor și a microfisurilor.

Băile de aburi cu mentă sunt excelente pentru curățarea straturilor profunde ale pielii, pentru a scăpa de punctele negre și de rețelele rozacee (microvasculare) și pentru a îmbunătăți tenul. In plus, pe baza acestei plante, poti prepara minunate masti hidratante, catifelante si albitoare, care vor avea efect vizibil dupa prima utilizare.

În ceea ce privește cele mai valoroase soiuri de mentă din punct de vedere biologic, este mai bine să acordați preferință soiului „Kip", ca lider în conținutul de flavonoide și taninuri.

Salvia officinalis

Salvia officinalis inhibă activitatea enzimelor asociate cu îmbătrânirea pielii

Această plantă merită o mențiune specială deoarece este o sursă de fitoestrogeni. După cum se știe, un deficit de hormoni sexuali la femei, cel mai vizibil în timpul menopauzei, afectează negativ sănătatea sexului frumos în general și starea pielii în special. Luarea salviei individual sau în combinație cu alte plante cu proprietăți similare ajută la reducerea prolactinei și în același timp la creșterea nivelului de estrogen la valori optime, ceea ce creează literalmente un efect de întinerire, redând femeile la un aspect sănătos și înflorit. S-a dovedit științific că utilizarea orală a salviei inhibă 50% din activitatea enzimelor asociate cu îmbătrânirea.

Pentru cei care sunt prea devreme să se gândească la vârstă, consumul de salvie este util în scopuri preventive. Iar ca produs extern, este ideal pentru tenul mixt, strângând porii și eliminând definitiv strălucirea sebacee din zona T. Decocturile, măștile, scruburile și alte produse cosmetice pe bază de plante pe bază de această plantă au proprietăți antiinflamatorii, calmante, bactericide și de vindecare a rănilor, ajutând la eliminarea oricăror tulburări dermatologice și a agenților lor cauzali.

Deoarece una dintre principalele valori ale salviei este uleiul său esențial unic, în scopuri medicinale este mai bine să alegeți un produs care are conținutul maxim al acestei componente.

Sorile

Yarrow curăță, hrănește și calmează pielea, lăsând-o mai proaspătă, mai netedă și mai moale

Dacă vorbim despre ce plantă este cea mai bună pentru îngrijirea scalpului, atunci șarveta va fi cel puțin în primele trei. Un interes deosebit în acest caz este proprietatea sa antiseboreică sau, mai simplu spus, scăpa de mătreață. Acest lucru se realizează datorită prezenței uleiului esențial în plantă, ale cărui componente împreună oferă un efect antibacterian, de curățare, de hidratare și de calmare.

În același timp, complexul de taninuri, acizi organici și forma naturală a vitaminei K asigură efectul antiinflamator, astringent, de vindecare a rănilor al șarvelei, ameliorând mâncărimea și descuamarea pielii de pe scalp, reducând intensitatea acneei. pe fata si pe corp.

Măștile cu șoricelă curăță perfect, hrănesc și calmează pielea, făcând-o mai proaspătă, mai netedă și mai moale. Mai mult, acest efect se obține după mai multe proceduri. Puteți clăti părul cu un decoct după spălare, datorită căruia structura acestuia este restabilită.

Pentru mulți, aceasta va fi o descoperire, dar se selectează și se cultivă și șoricelul, datorită căruia concentrația de substanțe bioactive în ea crește semnificativ. Astfel, una dintre soiuri se caracterizează printr-un conținut ridicat de flavonoide, saponine, taninuri și uleiuri esențiale.

Secvență tripartită

Secvența tripartită este eficientă în combaterea leziunilor și bolilor pielii

Este dificil de a numi cel puțin o boală sau o încălcare a integrității pielii pentru care această plantă uimitoare nu ar ajuta. Un decoct din plantă, folosit extern ca loțiune sau baie, face față eficient dermatitei, erupțiilor alergice și acneice, leziunilor psoriazice, rănilor purulente, urticariei, scrofulei și seboreei. Numeroase recenzii indică faptul că astfel de proceduri chiar ajută la reducerea verucilor.

Sub formă de băutură, această plantă pentru piele îmbunătățește funcționarea tractului gastrointestinal, normalizând metabolismul, ceea ce ajută la eliminarea cauzelor principale ale problemelor dermatologice. Seria își datorează proprietățile unice unui întreg complex de substanțe biologic active, inclusiv flavonoide, taninuri, carotenoide, ulei esențial și vitamina C.

Planta este la fel de potrivită atât pentru pielea curată, cât și pentru cea sensibilă. Este o componentă invariabilă a diferitelor preparate din plante.

Cele mai bune retete pentru frumusete si piele sanatoasa pe baza de plante medicinale

Vă aducem în atenție rețete dovedite bazate pe plantele de mai sus pentru îngrijirea diferitelor tipuri de ten.

Utilizarea unei măști din plante pentru îngrijirea și întinerirea pielii feței

Măști din plante pentru piele normală

O mică precizare: aplicați măștile într-un strat subțire pe pielea curățată anterior. Clătiți cu apă călduță. Dacă sunt făcute pe bază de ulei/grăsimi, atunci mai calde, dar nu fierbinți. Pentru a obține o consistență uniformă, se recomandă să măcinați mai întâi materialul vegetal într-o râșniță de cafea înainte de preparare.

Rețeta nr. 1

Se amestecă 1 lingură de frunze uscate de urzică zdrobite cu aceeași cantitate de lapte cald și jumătate de gălbenuș de ou crud. Se amestecă până la omogenizare și se aplică timp de 15-20 de minute.

Rețeta nr. 2

Luați câte 1 lingură de iarbă uscată și frunze de mentă tocate. Turnați 1 cană (150 ml) de apă clocotită peste amestecul de plante și lăsați-l să se infuzeze sub capac timp de aproximativ o jumătate de oră. După răcire, adăugați 1 linguriță de amidon sau orice făină pentru grosime. Amesteca. Aplicați masca timp de 30 de minute.

Măști din plante pentru ten gras

Rețeta nr. 1

Luați câte 1 lingură de pătlagină uscată zdrobită și frunze de mentă, fierbeți cu 1 cană de apă clocotită. După răcire, scurgeți excesul de lichid și adăugați 1 lingură de desert de miere lichidă. Aplicați masca timp de 20 de minute.

Rețeta nr. 2

Se ia 1 lingura de iarba uscata tocata sunatoare si flori de musetel, se toarna 1 pahar cu apa clocotita si se tine la foc mic timp de 10 minute. Se răcește la o temperatură confortabilă, se adaugă o linguriță de făină de grâu sau de orez și se amestecă până la omogenizare. Păstrați masca pe față până când se usucă complet.

Rețeta nr. 3

Fierbeți 1 lingură de frunze uscate de coltsfoot zdrobite timp de 10 minute la foc mic. Se concentrează bulionul răcit, ca în rețeta anterioară, cu o linguriță până devine o făină groasă. Păstrați amestecul cald pe piele timp de 20-25 de minute. Pentru a obține un efect pe termen lung, procedura trebuie efectuată de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Măști din plante pentru piele uscată și sensibilă

Rețeta nr. 1

Turnați 1 lingură de flori uscate de mușețel zdrobite în ½ cană de apă clocotită și lăsați acoperit timp de 25-30 de minute. Se răcește, se scurge excesul de lichid, se adaugă 1 linguriță de miere, se amestecă până la omogenizare. Aplicați masca timp de 15 minute.

Rețeta nr. 2

Luați câte 1 lingură de flori de mușețel uscat zdrobit, de gălbenele și de hamei. Preparați amestecul de plante cu 1 cană de apă clocotită. După răcire, scurgeți excesul de lichid și adăugați 1 linguriță de smântână, apoi amestecați bine până devine moale. Aplicați masca timp de 20 de minute.

Rețeta nr. 3

Se toarnă 2 linguri de salvie uscată tocată în 1 cană de apă clocotită. Se răcește la +40 °C, se scurge excesul de lichid, se adaugă ½ linguriță de ulei de măsline sau de susan și se amestecă până la omogenizare. După aplicarea unei astfel de mască, pe față trebuie aplicat un șervețel de bumbac cald și umed. Păstrați amestecul timp de 25 de minute, clătiți-l cu apă caldă, apoi spălați-l cu apă rece.

După utilizare, masca de întinerire trebuie spălată cu apă caldă.

Măști din plante pentru ten mixt

Rețeta nr. 1

Se toarnă 3 linguri de flori uscate de mușețel zdrobite în 200 ml apă clocotită și se lasă să se infuzeze. După ce ați răcit infuzia la o temperatură confortabilă, umeziți în ea un strat de vată și aplicați amestecul rezultat timp de 25 de minute, acoperind-o cu un șervețel deasupra. După îndepărtarea măștii, spălați-vă cu apă caldă și aplicați o cremă hrănitoare pe față.

Rețeta nr. 2

Se toarnă 2 linguri de iarbă uscată tocată în 1 cană de apă clocotită. Se lasă 1 oră, se strecoară. Umeziți o cârpă de tifon în infuzia finită și aplicați-o sub formă de mască pe față. Păstrați aproximativ 20 de minute. În prima săptămână, faceți procedura de 2-3 ori, apoi de 1 dată.

Măști din plante pentru elasticitatea pielii și netezirea ridurilor

Rețeta nr. 1

Se amestecă 4 lingurițe de flori de mușețel uscate zdrobite cu aceeași cantitate de chefir plin de grăsime și 1 ou crud. Aplicați masa rezultată pe față timp de 20-25 de minute, apoi clătiți cu apă caldă.

Rețeta nr. 2

Luați câte 1 lingură de mușețel uscat zdrobit, mentă, sunătoare, coltsfoot și salvie. Preparați amestecul rezultat cu apă clocotită, închideți recipientul ermetic și lăsați timp de 30 de minute. Apoi scurgeți excesul de lichid, adăugați 1 linguriță de ulei de măsline (pentru tipurile de piele grasă, folosiți smântână cu conținut scăzut de grăsimi în loc de ulei). Întindeți amestecul uniform pe față și acoperiți-l cu o cârpă de bumbac deasupra. Țineți masca pe timp de 20 de minute.

Rețeta nr. 3

Luați câte 1 linguriță de frunze uscate de mentă zdrobite și ceai verde, adăugați 1 lingură de smântână grasă. Se amestecă până la omogenizare. Aplicați amestecul pe față timp de 40 de minute, apoi clătiți cu apă caldă și săpun.

O femeie admiră efectul măștilor pe bază de ierburi medicinale

Pielea sănătoasă și frumoasă începe din interior

Ierburile enumerate pentru curățarea, hidratarea sau netezirea pielii pot deveni asistenții tăi fideli în păstrarea tinereții și frumuseții pentru mulți ani. Cu toate acestea, fără a ajuta organismul din interior, fitoprocedurile cosmetice vor fi doar o jumătate de măsură.

Primul lucru care îmi vine în minte în acest caz este să luați vitamine. Și acest lucru este absolut corect, deoarece este pur și simplu imposibil să obțineți toți nutrienții necesari pentru a vă menține în formă bună și în formă excelentă din alimente. S-ar părea că problema nu merită deloc – tot ceea ce îi lipsește corpului nostru poate fi găsit cu ușurință la farmacie. Doar că toată această bogăție de vitamine și minerale este absorbită în formă sintetică cu extrem de reticență. În plus, multe alte probleme importante rămân nerezolvate, ducând la deteriorarea pielii și la îmbătrânirea timpurie a acesteia.

Cea mai bună opțiune, ținând cont de toate nuanțele exprimate, ar fi să luați un complex natural. Primul lucru la care ar trebui să acordați atenție atunci când studiați compoziția acestui medicament este trio-ul antioxidant de flavonoide din grupul quercetinei + vitaminele C și E. Faptul este că orice procese negative care apar în corpul uman sunt într-un fel sau altul asociate. cu activitatea radicalilor liberi. S-a dovedit științific că 90% dintre semnele îmbătrânirii timpurii și peste 50 de boli grave se află pe conștiința acestor particule sabotoare. Antioxidanții sunt conceputi pentru a neutraliza activitatea lor violentă, dintre care cel mai puternic din lumea plantelor este flavonoidul de zada siberiană. Și în combinație cu vitaminele C și E, această substanță acționează și mai sigur și mai eficient. Printre altele, este un excelent tonic vascular și protector capilar, asigurând nutriția neîntreruptă a țesutului conjunctiv - baza organelor și sistemelor corpului nostru. Acidul ascorbic este, de asemenea, un catalizator pentru multe procese biochimice. Astfel, favorizează formarea fibrelor de colagen, care este, de asemenea, foarte importantă în întărirea pielii și creșterea elasticității acesteia.

Partea multivitaminică a complexului este reprezentată de doar două componente. Dar ce fel! Aproximativ 250 de substanțe utile sunt conținute în lăptișorul de matcă inclus în preparat și mai mult de 100 în polenul de albine (polen). Această listă conține 20 de aminoacizi, inclusiv esențiali, aproximativ 30 de macro și microelemente, zeci de vitamine, acizi grași liberi, enzime care ajută la absorbția cât mai bună a tuturor celor de mai sus. Cireașa de pe acest tort nutritiv o reprezintă substanțele asemănătoare hormonilor din lăptișorul de matcă, care, în special, asigură o creștere naturală a nivelului de estrogen. Iar acestea din urmă, după cum știm deja, sunt extrem de importante pentru menținerea frumuseții naturale a femeilor și pentru păstrarea tinereții.

Cu toate acestea, nici bărbații nu ar trebui să ignore complexul. Combinația de produse apicole în medicament promovează producerea propriului testosteron - hormonul forței, încrederii și activității sexuale. Deci toată lumea va câștiga cu siguranță. Rămâneți sănătoși și restul va urma!