Top 10 tehnici de medicină estetică: eroii timpului nostru

întinerirea estetică a pielii feței

În fiecare an, Societatea Americană de Chirurgie Estetică și Plastică (ASAPS), una dintre cele mai respectate asociații profesionale, publică statistici privind cererea de servicii. În 2016, cele mai populare domenii din cosmetologie non-chirurgicală au inclus tehnici de injecție și laser: terapie cu botulină, injecții cu acid hialuronic, îndepărtarea părului cu laser, refacerea pielii cu laser, precum și fotoîntinerire, microdermabraziune și altele.

În articolul nostru vom vorbi despre cele mai populare metode de „medicament pentru frumusețe".

Tehnici de injectare în cosmetologie

Injecțiile sunt populare în primul rând pentru că vă permit să obțineți rezultatul dorit fără intervenție chirurgicală. Tipurile de injecții variază în funcție de adâncimea la care se efectuează: de la straturile superficiale ale pielii până la straturile musculare profunde. Durata efectului variază și ea: de la câteva săptămâni la câțiva ani.

Să caracterizăm principalele tehnici de injectare care sunt folosite astăzi în cosmetologie.

Terapia botulinica

Aceasta este introducerea medicamentelor din toxina botulinica produsa de bacteria Clostridium botulinum. Acțiunea sa blochează transmiterea semnalelor nervoase către mușchi, astfel încât aceștia se relaxează. Inițial, terapia cu toxină botulină a fost folosită pentru a trata tulburările asociate cu spasme, precum ticurile, iar mai târziu a început să fie folosită pentru a netezi ridurile.

Indicațiile pentru utilizarea toxinei botulinice în cosmetologie sunt ridurile faciale - în colțurile și în jurul ochilor, pe frunte, în colțurile gurii, pliurile nazolabiale, precum și modificări ale ovalului feței. Ridurile de adâncime medie sunt netezite cu ajutorul toxinei botulinice, inversând o serie de modificări legate de vârstă.

Procedura nu se efectuează dacă pacientul are boli inflamatorii ale pielii, tulburări de sângerare sau a fost tratat cu antibiotice și anticoagulante. Contraindicațiile includ, de asemenea, insuficiența renală sau hepatică, intoleranța individuală la medicamentele cu toxina botulină și pareza mușchilor faciali. Injecțiile nu se administrează femeilor în timpul sarcinii și alăptării. Medicii tratează cu prudență pacienții care au tendința de a se confrunta cu umflături, hernii ale pleoapelor și accidente cerebrovasculare.

Pregătirea pentru procedură nu necesită restricții serioase: este recomandat să evitați activitatea fizică și să nu beți alcool. Injectarea cu ace fine de obicei nu provoacă disconfort. Medicul poate efectua până la 25 de injecții într-o zonă a feței în timpul procedurii. Acest lucru durează 10-15 minute. Efectul poate fi evaluat după 2 săptămâni. Ridurile sunt netezite datorită relaxării musculare, dar cu injecțiile efectuate profesional, expresiile faciale și expresiile faciale sunt păstrate.

Rezultatul terapiei botulinice este reversibil, efectul durează de la 3 la 6 luni. După aceasta, mobilitatea mușchilor faciali revine complet.

Pe o notă

O unitate de acțiune este egală cu 3 × 107 molecule de toxină botulină. Doza (numărul de unități de acțiune) este determinată de cosmetolog. În medie, vorbim despre următoarele cifre:

  • zona frunții - 20-30 de unități;
  • bărbie - până la 10 unități;
  • zona din jurul ochilor - 24 de unități;
  • nasul și puntea nasului - 10 unități.

Contur plastic

În timpul procedurii, medicul folosește materiale de umplutură (filler) speciale pentru a corecta ridurile, conturul feței și zonele sale individuale. Injecțiile moderne în cosmetologie sunt efectuate folosind materiale de umplutură, care fac posibilă obținerea așa-numitului efect de modelare 3D, păstrând în același timp toate trăsăturile feței.

Pe o notă
Cele mai multe materiale de umplutură moderne sunt făcute pe bază de acid hialuronic. Face parte din substanța intercelulară și joacă un rol important în menținerea echilibrului hidric al țesuturilor și refacerea acestora în caz de deteriorare. Injecțiile cu acid hialuronic nu numai că ajută la hidratarea țesuturilor, dar stimulează și producția proprie a organismului de proteine cadru - colagen și elastina.

Indicațiile pentru chirurgia plastică de contur includ ridurile, pliurile și o față ovală neclară. Contraindicații: cancer, diabet, boli ale țesutului conjunctiv, boli de piele, tulburări de coagulare a sângelui, sarcină și alăptare, intoleranță individuală.

Chirurgia plastică de contur nu necesită pregătire specială. O serie de medicamente pentru aceasta conțin un anestezic, în caz contrar, medicul poate oferi anestezie locală. După conturare, sunt posibile umflături, vânătăi și indurare în zona de injectare, care se rezolvă de la sine în câteva zile.

Efectul conturării poate dura până la doi ani.

Biointarire

Acidul hialuronic și-a găsit aplicație în bioîntărire, o procedură specială care are ca rezultat formarea „cadrului intern" al feței. Dacă pielea pacientului și-a pierdut tonusul, arată moale, plictisitoare, dacă există riduri fine și semne de ptoză, atunci medicul injectează medicamente de-a lungul „liniilor de lasare" care mențin tonul pielii din interior. În acest caz, medicul poate prezice exact cum se vor forma ridurile și, prin introducerea preparatelor cu acid hialuronic, poate preveni apariția acestora.

Biorevitalizarea

Injecțiile sunt, de asemenea, indicate pentru hidratarea și saturarea pielii unei anumite zone cu substanțe nutritive. În acest caz, vorbim despre procedura de biorevitalizare. Cu ajutorul lui, puteți îmbunătăți starea pielii mâinilor, decolteului, gâtului și feței.

Injecțiile sunt contraindicate dacă pacientul are boli inflamatorii ale pielii sau alergii la componentele medicamentului. Perioada de sarcină, alăptarea, precum și exacerbarea bolilor somatice sunt, de asemenea, un obstacol atât pentru biorevitalizare, cât și pentru bioîntărire.

Nu este nevoie de un preparat special înainte de administrarea acidului hialuronic. Roșeața ușoară a pielii după biorevitalizare dispare în câteva ore. Efectul durează până la 12 luni. Biorevitalizarea se efectuează de obicei o dată la 1-2 luni.

Ridicare vectorială

Pentru a strânge pielea anumitor zone (de exemplu, în pomeți, bărbie), medicii folosesc vector lifting. Este similar cu bioîntărirea, doar medicamentul este injectat de-a lungul mai multor linii paralele în direcția ridicării dorite.

Pentru ridicarea vectorului se folosesc preparate din acid hialuronic și hidroxiapatită de calciu. Alegerea în favoarea acestuia din urmă se face dacă este necesară ridicarea unei zone predispuse la umflături. Timpul de resorbție al acestui medicament este mai lung decât cel al acidului hialuronic - până la 3 ani.

Plasmolifting

Esența acestei tehnici este de a administra pacientului propria plasmă sanguină care conține trombocite. Plasma conține multe componente biologic active care stimulează creșterea celulelor, participă la metabolism și, foarte important, propria plasmă de sânge nu este o substanță străină pentru organism. Aceasta înseamnă că nu este respins și nu provoacă reacții alergice.

Plasmolifting îmbunătățește microcirculația în piele, normalizează echilibrul apei și întărește imunitatea locală. Procedura se efectuează dacă pacientul începe să dezvolte riduri fine, primele semne ale vârstei, pentru a restabili sănătatea pielii (de exemplu, după o arsură solară). Plasmoliftingul poate spori și efectul altor proceduri cosmetice.

Plasmoliftingul are, de asemenea, o serie de contraindicații, deși sunt puține:

  • boli oncologice, hepatită, boli de sânge;
  • sarcina și alăptarea;
  • boli infecțioase și inflamatorii ale pielii;
  • exacerbări ale bolilor cronice, infecții acute.

Pentru a efectua ridicarea plasmei, se prelevează 20-40 ml de sânge din vena pacientului. În continuare, este centrifugat într-un mod special pentru a obține o fracțiune de plasmă cu un conținut ridicat de trombocite. Apoi medicul injectează fracțiunea rezultată intradermic în micropapule în toată zona de tratament. Cursul standard include 4 sesiuni cu un interval de 7–14 zile, iar efectul poate dura până la doi ani. Cu toate acestea, se recomandă repetarea cursului o dată pe an.

Mezoterapie

Administrarea medicamentelor prin microinjectare direct în piele pentru îmbunătățirea proprietăților acesteia. Mezoterapia este folosită pentru a hrăni și hidrata suplimentar pielea și pentru a preveni îmbătrânirea. De asemenea, este folosit pentru a combate vergeturile și pentru a stimula creșterea și vitalitatea părului. Pentru injecții, puteți utiliza nu numai medicamente unice, ci și cocktailuri de mezoterapie care au un efect complex. În cazul administrării superficiale, biorevitalizarea și liftingul cu plasmă sunt de asemenea considerate opțiuni de mezoterapie.

Pentru suprafețele mari de tratat, medicii folosesc dispozitive speciale - injectoare. Nevoia de anestezie este determinată de sensibilitatea individuală a pacientului.

Tehnicile de injectare sunt atractive în primul rând pentru pacienții cărora le este frică de operație. Dar merită luat în considerare că este întotdeauna posibil să apară o reacție individuală la un medicament, ceea ce este dificil de prezis în avans. În plus, injecțiile prezintă riscul de formare a hematomului, modificări ale culorii pielii, fibroză - formarea unui sigiliu la locul injectării. Toate aceste riscuri trebuie discutate cu medicul dumneavoastră în prealabil.

După cum arată statisticile. . .
. . . femeile din grupa de vârstă de la 35 la 64 de ani reprezintă aproximativ 60% din toți cei care caută ajutor de la cosmetologi.

Tehnologii laser în medicina estetică

Esența expunerii la laser poate fi înțeleasă prin descifrarea abrevierei LASER - Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation - „amplificarea luminii folosind radiații stimulate". Adică, un laser este un dispozitiv care „concentrează" radiația electromagnetică într-un fascicul direcționat foarte puternic. Din acest motiv, fasciculul laser poate fi vizat, precis și pulsat.

Utilizarea laserului în cosmetologie este posibilă în mai multe domenii.

Întinerire cu laser

Tehnica se bazează pe încălzirea pielii cu un fascicul. Acest efect este pe termen scurt, ceea ce înseamnă că nu provoacă daune grave. Cu toate acestea, este suficient să provoace inflamație ca răspuns. Ca urmare, producția de colagen este stimulată în piele și este o proteină structurală care conferă elasticitate și tonus. Cu acest efect, ridurile sunt „împinse" spre exterior.

Indicațiile pentru întinerirea cu laser sunt ridurile fine, rețeaua vasculară vizibilă, porii dilatați, ptoza țesuturilor moi, contururile faciale afectate, prezența cicatricilor pe piele, post-acnee, bărbie dublă, pigmentare în exces. Procedura este contraindicată dacă pacientul are inflamații și tumori în zona de tratament, psoriazis sau boli de piele. Întinerirea cu laser nu se efectuează în timpul sarcinii sau dacă pacienta are un bronz puternic. Procedura necesită o atenție deosebită la pacienții cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, angină pectorală, la pacienții cu boli de sânge etc.

Întinerirea profundă cu laser nu necesită pregătire specială și se realizează fără anestezie. Pentru a obține un efect de durată, trebuie să faceți 3-4 proceduri la intervale de o lună.

Fototermoliza fracționată

Riduri, pete de varsta, pori dilatati, cicatrici pe piele, picioare de corbie, vergeturi, mici defecte vasculare - toate aceste probleme pot fi rezolvate daca sunteti supus unei proceduri de fototermoliza fractionata.

Aceasta este și o tehnologie laser pentru medicina estetică, dar aici fasciculul are propriile sale caracteristici. Este împărțit în mai multe microraze (fracții), fiecare dintre ele nu este mai groasă decât părul uman. Toate afectează zone microscopice ale pielii și astfel se obține un fel de tratament „mesh" - zone care au fost afectate de fascicul laser alternează cu zone care nu au fost afectate. În zonele tratate, colagenul și elastina sunt distruse, iar în celulele intacte rămase sunt lansate procesele de refacere a „pierderilor". Aceasta reînnoiește pielea, îi crește elasticitatea, tonusul și îmbunătățește aspectul.

Fototermoliza fracționată este o procedură care poate fi efectuată chiar și pe zonele sensibile ale feței, precum pleoapele. Contraindicațiile la acesta sunt sarcina, cancerul, diabetul, bolile infecțioase sau bolile de piele în stadiul acut.

Recuperarea după fototermoliza fracționată are loc rapid, literalmente în decurs de o săptămână, iar stratul bazal al epidermei revine la normal în prima zi. Pentru ca efectul să fie mai pronunțat, medicii recomandă participarea la 3-4 ședințe la intervale de o lună.

În caz de sensibilitate crescută, pacientul este supus unei proceduri folosind un gel anestezic, dar în majoritatea cazurilor acest lucru poate fi evitat.

Ridicare SMAS

Abrevierea engleză SMAS - sistem muscular-aponevrotic superficial - înseamnă „strat muscular-aponevrotic subcutanat". Este format din mușchi și ligamente. Ridicarea acestui strat vă permite să obțineți rezultate bune. Adică prin strângerea pielii luptăm cu ridurile superficiale, iar acționând asupra SMAS netezim pliurile mai profunde.

Ridicarea SMAS se realizează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Prin încălzirea straturilor profunde ale pielii și mușchilor, unda ultrasonică provoacă contracția acestora și activează producția de proteine structurale. Accelerarea proceselor metabolice duce la îmbunătățirea aspectului.

Destul de des, ridicarea SMAS este recomandată pacienților care, dintr-un motiv sau altul, nu doresc să se supună unui lift chirurgical. A doua categorie de pacienti care se potrivesc pentru liftingul SMAS sunt cei care au suferit lifting chirurgical si cauta sa prelungeasca rezultatul.

În timpul procedurii, folosind ultrasunete, cosmetologul „vede" straturile profunde și evaluează starea mușchilor și a fasciei. În consecință, efectul terapeutic al ultrasunetelor energetice este direcționat de către medic la adâncimea necesară asupra mușchilor, fasciei și ligamentelor dorite.

Ridicarea SMAS nu necesită pregătire specială. Procedura este moderat dureroasă; luarea unui analgezic vă permite să o suportați confortabil. Efectul este parțial vizibil imediat după procedură, iar rezultatele liftingului pot fi evaluate pe deplin după trei luni.

Tehnicile de injectare în cosmetologie și cosmetologie estetică cu laser fac posibilă rezolvarea multor probleme care în urmă cu doar câțiva ani necesitau o intervenție chirurgicală. Prelungirea tinereții nu este doar un vis pentru femei. În prezent, atât tinerii, cât și bărbații care anterior au vizitat rar clinicile de cosmetologie apelează la serviciile cosmetologilor. Și posibilitatea de a rezolva multe probleme fără intervenție chirurgicală, desigur, face ca medicina estetică să fie din ce în ce mai atractivă și mai solicitată.

Cum să alegi o clinică de cosmetologie

Probabil că fiecare vizitator al centrelor de înfrumusețare va spune că unul dintre punctele cheie în alegerea clinicii „voastre" și a „medicului dumneavoastră" este o abordare individuală, care este implementată (sau nu implementată) de un specialist. Un cosmetolog vă va spune despre nuanțele combinării abordărilor personale și obiective:

„Lucrând în cosmetologie, nu putem acționa doar pe baza preferințelor și considerațiilor noastre. Trebuie să luăm în considerare așteptările pacientului, starea sa de spirit, inclusiv îndoielile și temerile sale. Aici experiența specialiștilor joacă un rol decisiv. De exemplu, clinica Gradient angajează cosmetologi cu studii superioare medicale, specializare în domeniul medicinii estetice și, de asemenea, pregătiți în tehnici moderne. Acest lucru face posibilă analizarea problemei mai larg.

Și nu putem să nu menționăm importanța echipamentelor moderne. Producătorii se îndreaptă către îmbunătățirea dispozitivelor, iar clinicile, precum și pacienții înșiși, acordă cu siguranță atenție acestui lucru. "

Medicina estetica si cosmetologia fac posibila corectarea multor imperfectiuni de aspect, precum ridurile, cicatricile, acneea, care imbunatateste aspectul si prelungesc tineretea.

Ridurile de expresie care arată vârsta pot fi eliminate folosind proceduri cosmetice precum conturarea facială intradermică.

Tehnologiile moderne în medicină ajută la rezolvarea multor probleme cosmetice fără utilizarea unor măsuri radicale.

Costul procedurilor cosmetice depinde de complexitatea sarcinii, zona de corectare și cantitatea de muncă.

Puteți adresa orice întrebări pe care le aveți la consultația inițială cu un cosmetolog.