Raza laser a devenit, la un moment dat, o adevărată descoperire în cosmetologie - în 75% din cazuri a reușit să înlocuiască procedurile de injectare și intervențiile chirurgicale. Întinerirea facială cu laser nu se referă doar la netezirea ridurilor și a pliurilor, la eliminarea pigmentării excesive, la creșterea fermității și elasticității pielii: razele pot netezi cât mai mult relieful epidermei și pot îndepărta cicatricile. S-a dovedit că această procedură are și efect terapeutic, facilitând tratamentul anumitor boli dermatologice.
Ce este întinerirea facială cu laser?
Procedura se efectuează folosind dispozitive speciale; fasciculul se mișcă pe suprafața pielii faciale într-un „mâner" și pătrunde în profunzimea dermei. Frecvențele înalte și încălzirea asigură distrugerea celulelor vechi ale pielii, în timp ce țesutul sănătos din jur rămâne neschimbat. În ele încep procesele de producție activă a colagenului și elastinei - aceste substanțe sunt necesare pentru a restabili daunele. Pielea reînnoită este absolut sănătoasă și complet funcțională.
În funcție de zona feței care necesită întinerire cu laser, medicul va selecta temperatura optimă de tratament, care va elimina formarea arsurilor.
Întinerirea facială cu laser nu este o procedură traumatică, nu necesită anestezie generală și nu implică o perioadă lungă de reabilitare cu pacientul cazat într-o clinică.
Indicatii si contraindicatii pentru liftingul cu laser
Întinerirea facială cu laser este o procedură cosmetică unică, care are un efect complex și rezolvă mai multe probleme deodată. Prin urmare, are o mulțime de indicații - într-o clinică modernă, medicii recomandă să faceți un curs de mai multe ședințe dacă aveți:
- riduri în orice zonă a feței– pliuri faciale, legate de vârstă, profunde;
- scăderea elasticității pielii– ptoza (căzurea pleoapelor), formarea de fălci, oval „plutitor" al feței;
- defecte externe ale pielii– cicatrici, urme de la acnee și îndepărtarea mecanică a acneei mari, vergeturi;
- modificări ale tenului– apariția petelor galbene pe piele, o nuanță gri, o absență totală a fardului de obraz natural;
- grasimea excesiva a epidermei– insotita de pori dilatati, aparitie frecventa de acnee si luciu gras;
- umflături și pungi, cearcăne sub ochi;
- rozacee– manifestări vasculare pe epidermă precum „rețele", „stele".
Deși întinerirea facială cu laser este considerată o procedură sigură, uniicontraindicatiipentru a o realiza sunt:
- perioadele de sarcină și alăptare;
- patologii oncologice, indiferent de localizarea neoplasmului malign;
- diabet zaharat de orice tip;
- funcționalitatea incorectă a glandei tiroide cu sinteza excesivă sau insuficientă de hormoni;
- probleme mentale;
- boli neurologice precum epilepsia (însoțită de sindrom convulsiv);
- predispoziție la formarea de cicatrici cheloide;
- psoriazis, eczeme, herpes cu semne pe fata.
Există, de asemenea, o serie de restricții condiționate - exacerbarea patologiilor interne cronice, creșterea temperaturii corpului, menstruația, deteriorarea pielii în zonele presupuse de expunere la raze laser: este necesar să așteptați până când starea generală de sănătate este restabilită.
Avantajele și dezavantajele întineririi pielii cu laser
Procedura în cauză este una dintre cele mai populare și acest lucru nu este surprinzător - are prea multe avantaje, pe care medicul le spune chiar și la consultația inițială:
- sub influența fasciculelor laser, procesele biologice naturale din celulele dermei sunt activate - regenerare, metabolism, producție de colagen și elastina;
- procedura poate fi efectuată pentru orice tip de piele, indiferent de severitatea modificărilor legate de vârstă și de problemele dermatologice existente (există excepții izolate de la lista contraindicațiilor);
- probabilitatea formării cicatricilor este redusă la zero și crește doar dacă ignorați recomandările specialiștilor privind îngrijirea pielii în perioada de reabilitare;
- reacțiile alergice și complicațiile infecțioase sunt excluse, deși sunt inerente intervențiilor chirurgicale și tehnicilor de injectare;
- lipsa unei perioade complete de reabilitare - în doar câteva zile pielea este restaurată, nu este necesară utilizarea medicamentelor;
- efectele secundare sunt minore, dispar rapid și aparțin categoriei de reacție normală a organismului la influența agresivă.
Există, de asemenea, câteva „dezavantaje" ale întineririi pielii cu laser:
- pentru a obține un efect pronunțat, va trebui să urmați un curs de mai multe sesiuni;
- rezultatele durează o perioadă mai scurtă de timp în comparație cu injecțiile de frumusețe și intervențiile chirurgicale;
- trebuie îndeplinite cerințele pentru perioada pregătitoare.
Doar trei dezavantaje sunt perfect compensate de beneficiile întineririi faciale cu laser!
Tipuri de întinerire cu laser
Procedura luată în considerare poate fi efectuată folosind diferite metode - fiecare dintre ele este sigură și foarte eficientă. În timpul consultării, medicul va spune pacientului despre fiecare tip de întinerire facială cu laser; alegerea se va face ținând cont de parametrii individuali - vârsta, starea inițială a pielii, prezența patologiilor interne și a bolilor dermatologice, severitatea vârstei. -modificări aferente.
Metode ablative
Efectuat cu fascicule laser complete sau fracționate. În timpul lucrului, medicul curăță complet stratul de suprafață al epidermei de celulele „vechi" sau le deteriorează la o adâncime mică. Restaurarea pielii are loc datorită producției active de colagen, elastina și diviziunea celulară a țesuturilor sănătoase care înconjoară locurile de expunere la fascicul. Pielea noua este ferma, elastica si uniforma ca tonus.
Metodele ablative afectează permanent epiderma, astfel încât perioada de recuperare a acestora va fi puțin mai lungă decât altele.
Factional
Raza laser este împrăștiată printr-o plasă specială în microraze - deteriorarea epidermei afectează doar 20-25% din zonă, celulele rămase rămân neschimbate și complet funcționale. Un astfel de efect vizat promovează evaporarea fluidului din celule și reînnoirea rapidă a proceselor de regenerare. Celulele neatinse încep să producă colagen și elastină în cantități mari - acest lucru este necesar pentru vindecarea daunelor cauzate.
Deoarece tipul fracționat de întinerire facială cu laser implică doar lezarea parțială a epidermei, recuperarea durează doar câteva zile.
Biorevitalizarea cu laser
Aceasta implică o combinație a două tehnici - deteriorarea celulelor pentru a stimula procesele biologice și introducerea acidului hialuronic în straturile dermei. Dispozitivul oferă impulsuri scurte și le repetă de multe ori - acest lucru face posibilă „spărgerea" celulelor moarte. În același timp, laserul livrează medicamentul selectat la adâncimea dorită - acest parametru este stabilit de medic.
Biorevitalizarea cu laser este recomandată în special pentru semnele pronunțate de îmbătrânire pe față - riduri adânci, cute și pliuri. Are un efect cumulativ și un efect prelungit - se va observa o îmbunătățire a aspectului pentru încă 2-3 luni după terminarea cursului procedurilor.
Faza lunga
Pielea este expusă la un fascicul complet, ceea ce duce la deteriorarea întregii epiderme. Această metodă este perfectă pentru cei care au o serie de probleme cosmetice și dermatologice. De fapt, după acest tip de întinerire cu laser, stratul de suprafață al feței este reînnoit cu 100%. Este ceea ce prescriu cosmetologii acelor pacienți care doresc să scape de cicatrici, cicatrici și urme după acnee.
Are o recuperare lungă - nu este necesară spitalizarea, dar merită să vă luați 7-10 zile libere pentru a vă odihni, a efectua proceduri de îngrijire a pielii și a nu vă face griji pentru propriul aspect în perioada de reabilitare.
Metoda non-ablativa
Funcționează excelent pe pielea lăsată, pliurile/ridurile profunde și pigmentarea excesivă. Vă permite să tratați o zonă mare de piele dintr-o singură procedură - de exemplu, toate zonele feței. Avantajul metodei non-ablative este că straturile profunde ale dermei sunt deteriorate, epiderma rămâne neschimbată.
Acest tip de întinerire facială cu laser are și un „efect secundar" plăcut - pe lângă întinerire, eliminarea petelor de vârstă, porii îngusti și urmele de acnee devin puțin vizibile.
Suprafaţă
Aceasta este metoda cea mai nedureroasă și cea mai sigură a procedurii în cauză - în timpul procesului, doar celulele superficiale sunt expuse la raze laser, chiar și membrana bazală rămâne intactă. Această tehnică rezolvă perfect problema etapelor inițiale ale îmbătrânirii, corectează tonul feței și elimină ușurarea neuniformă.
O caracteristică distinctivă este că recuperarea durează doar 3 zile, iar rezultatele obținute durează 6-12 luni.
Median
Recomandat pentru acei pacienti care au deja riduri, inclusiv pete de varsta, pete de varsta si piele usoara lasata. Aparține categoriei de peeling-uri cu laser, razele au efect asupra unei adâncimi de cel mult 1, 3 mm.
Procedura se efectuează folosind geluri anestezice, după care pacientul poate prezenta disconfort și chiar durere ușoară timp de încă 24 de ore. Reabilitarea durează cel puțin 5 zile.
Adânc
Raza laser deteriorează toate straturile epidermei, inclusiv stratul papilar. Procedura de întinerire profundă cu laser este dureroasă, dar numai ea poate rezolva problema schimbărilor pronunțate legate de vârstă. Cosmetologii recomandă această tehnică pacienților cu vârsta de 50 de ani și peste.
Reabilitarea durează până la 2 săptămâni, dar dacă respectați toate prescripțiile medicului în această perioadă, rezultatele obținute vor dura 4 ani (în medie).
Cum să vă pregătiți pentru întinerirea pielii cu laser?
Ca parte a etapei pregătitoare, are loc o consultație inițială cu un specialist. În timpul acesteia, medicul examinează pielea feței, evaluează starea acesteia, identifică probleme, exclude sau confirmă prezența contraindicațiilor. Cosmetologul decide imediat alegerea metodei de întinerire cu laser și numărul de ședințe pe curs. În continuare, pacientului i se oferă recomandări privind pregătirea pentru procedură - aceasta începe cu 14 zile înainte de data programată. Ce este important de făcut:
- nu vă expuneți fața la razele ultraviolete (soarelui), nu vizitați solarul;
- refuzați efectuarea oricăror proceduri cosmetice care sunt asociate cu tulburări/leziuni ale pielii - peeling, curățare facială;
- Nu mai utilizați anumite medicamente (fluorochinolone, diuretice, sulfonamide, antiinflamatoare nesteroidiene) numai după consultarea medicului dumneavoastră.
Cu 3 zile înainte de data programată pentru întinerirea facială cu laser, trebuie să renunțați la consumul de băuturi alcoolice, este recomandabil să renunțați la fumat (sau să reduceți radical numărul de țigări) și să nu introduceți în alimentație alimente din categoria alergenilor (căpșuni, ciocolată, zmeură, citrice, fructe de mare).
Procedura de intinerire cu laser
Procedura în sine începe cu o examinare de control a feței - medicul trebuie să se asigure că nu există inflamații, zgârieturi sau bronz proaspăt pe suprafața pielii. După aceasta, întinerirea cu laser este efectuată în etape:
- Curățarea feței de resturile de cosmetice decorative, praf și murdărie– se efectuează folosind tonice și loțiuni profesionale care nu conțin alcool.
- Dezinfectarea pielii– fața este tratată cu o soluție antiseptică, care împiedică pătrunderea agenților infecțioși în epidermă.
- Anestezie– nu se efectuează pentru orice tip de procedură, dar la cererea pacientului trebuie aplicat un gel anestezic. După aceasta, medicul așteaptă 15-20 de minute - acest timp este suficient pentru ca proprietățile analgezice ale produsului aplicat să apară.
- Tratamentul cu laser pentru piele în sine. Pacientul poate experimenta căldură, furnicături ușoare sau arsuri. Asigurați-vă că direcționați un flux de aer rece pe față - acest lucru ameliorează starea și reduce intensitatea senzațiilor neplăcute.
- Aplicarea unei masti linistitoare– ameliorează inflamația, ajută la eliminarea rapidă a umflăturilor, înroșirii și reduce severitatea mâncării.
Imediat dupa terminarea sedintei, pacientul poate parasi clinica, primind in prealabil recomandari de la medic cu privire la perioada de recuperare.
Întinerirea facială cu laser: fotografii înainte și după
Recuperare după procedură
Durata perioadei de recuperare depinde de ce tip de întinerire facială cu laser a fost utilizat. Perioada minimă este de 2-3 zile, dar mai des reabilitarea necesită 5-10 zile. Indiferent de tehnica folosita, in primele 24 de ore dupa sedinta este strict interzis sa iti atingi fata cu mainile sau chiar sa te speli pe fata. În următoarele 3 zile de recuperare:
- Este strict interzisă efectuarea de proceduri termice - vizitarea unei băi, saună sau a unei băi fierbinți ar trebui amânată;
- Nu puteți folosi apă de la robinet pentru spălare - are un conținut ridicat de clor, ceea ce duce la arsuri și iritații;
- nu trebuie să stați mult timp afară - razele ultraviolete (pătrund chiar și prin norii denși) vor provoca o pigmentare puternică;
- Nu folosiți produse cosmetice care conțin etanol pentru curățare, iar la spălare, folosiți o cârpă de spălat sau exfoliante (chiar și cele moi, blânde);
- Trateaza-ti fata cu crema hidratanta de 2-3 ori pe zi;
- Aplicați pe piele produse care conțin pantenol o dată pe zi.
În termen de 2 luni de la procedura în cauză, peelingurile chimice sunt strict interzise! Și chiar și pe vreme înnorată, va trebui să aplicați protecție solară cu un indice SPF ridicat pe față.
Nu puteți îndepărta cu forță crustele sau vă zgâriați fața - acest lucru poate provoca formarea de cicatrici care pot fi îndepărtate doar chirurgical.
Posibile complicații și consecințe
Imediat după sesiune, pielea feței devine roșie, foarte mâncărime și există o senzație de arsură - aceasta este o reacție normală la deteriorarea epidermei și a straturilor mai profunde ale dermei. Dacă disconfortul este sever, atunci ar trebui să luați tablete antihistaminice, a căror alegere va fi recomandată de un cosmetolog. În a 2-a zi după întinerirea facială cu laser, începe peeling-ul activ. Efectele enumerate sunt norma, nu este nevoie de nicio măsură, este suficient să se respecte cu strictețe recomandările de reabilitare date de specialist.
Dacă pe pielea feței:
- erupțiile cutanate au apărut sub formă de cosuri mici;
- există semne de inflamație;
- au început să se formeze cicatrici,
atunci ar trebui să contactați clinica pentru o consultație. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă dacă pacientul însuși nu a respectat regulile perioadei de recuperare.
Opinii despre întinerirea cu laser
Pacienții noștri lasă doar recenzii pozitive despre orice tip de întinerire facială cu laser. Acest lucru se datorează nu numai proprietăților și capacităților procedurii, ci și profesionalismului ridicat al medicilor care lucrează. Ei au cunoștințe și experiență suficiente, lucrează cu echipamente moderne certificate și respectă cu strictețe protocoalele internaționale pentru desfășurarea sesiunilor.
FAQ
Orice întrebare despre procedură poate fi adresată cosmetologului în timpul consultării inițiale. Dar, deoarece majoritatea dintre ele sunt standard, mai jos sunt răspunsurile la cele mai populare.
Cine poate suferi întinerirea pielii cu laser?
Bărbați și femei cu vârsta de 18 ani și peste. Este important ca aceștia să nu aibă afecțiuni care sunt incluse în lista de contraindicații. Întinerirea cu laser a pielii faciale este o alternativă excelentă la intervenția chirurgicală.
Ce efect dă procedura, în afară de întinerire?
Un fascicul laser poate elimina cicatricile, tatuajele, urmele de acnee și acneea. Există o îmbunătățire generală a pielii - procesele inflamatorii se vor opri, producția de secreții sebacee va scădea, iar porii se vor îngusta.
Cât durează o ședință de întinerire facială cu laser?
O procedură durează 30-60 de minute. Daca medicul foloseste anestezice locale, durata sedintei creste cu 15-20 de minute (durata gelului).
Când vor apărea primele rezultate?
Imediat după reabilitare, pielea feței este transformată. Devine netedă, fără pete pigmentare, tonifiată, elastică, ridurile mici sunt netezite.
Este posibil să combinați întinerirea facială cu laser cu alte proceduri?
Da, dar într-o măsură limitată și numai după consultarea unui cosmetolog! După finalizarea cursului, sunt permise injecțiile de umplutură și terapia cu botulină.
Câte proceduri sunt necesare?
De obicei se recomandă să faceți un curs de 2-5 ședințe cu o pauză de 2-4 săptămâni.
Într-o clinică profesională, specialiștii sunt gata să ofere un serviciu cuprinzător de întinerire facială cu laser - de la o consultație inițială până la monitorizarea stării pielii în perioada de reabilitare. Specialiștii lucrează numai cu echipamente profesionale; procedura se desfășoară în strictă conformitate cu protocoalele existente, ceea ce reduce riscul de efecte secundare și complicații la zero.